top of page

Pauline Nijenhuis

If...?

Prijs: €1910

Afmetingen: 86 x 89 cm

Toelichting bij het werk

Reageren op een kunstwerk uit het verleden, betekent me verplaatsen in de tijd dat het werk gemaakt is, in de persoon die het maakte en wat hij of zij heeft willen vertellen. Hoe komt de kunstenaar tot deze ver-beelding en hoe kijk ík daar NU naar? En nu ligt dus deze gobelin uit voor me. En mag ik, geluksvogel, letterlijk en figuurlijk míjn reactie, met mijn visie anno 2022, hier op geven.

Ik koos, primair, voor een gobelin wandtapijt (afmeting 86 x 89 cm ) omdat ik me in mijn huidige -mixed media- werk, met name toeleg op textiel.

 

De gobelin toont een romantisch rococo voorstelling van twee rijke witte dames, zittend op een bankje in een idyllisch berglandschap aan een meer, omringd met rozen en tulpen.


Stel dat de dames op de gobelin een zwarte huidskleur zouden hebben? Zoals in de populaire Amerikaanse Netflix serie Bridgerton waar veel edellieden en zelfs de Britse koningin zwart zijn. 

 

Er zijn veel ontwikkelingen gaande die aanzetten tot een  keerpunt in onze maatschappij voor wat betreft  tolerantie voor andere culturen en een andere blik op verhoudingen in de geschiedenis. Denk b.v. aan de Zwarte Pietendiscussie en – wereldwijd - aan Black Live Matters. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bood, namens Amsterdam, excuses aan voor de rol van de hoofdstad in de slavernij en koning Willem-Alexander besloot de Gouden Koets voorlopig niet meer te gebruiken. En het betreft niet alleen politieke of overheidsstandpunten. Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uit 2018 geeft aan dat ruim een kwart van de Nederlanders nog steeds discriminatie ervaart.

Neem de kunst met haar, ook kritische, afspiegeling van de wereld. Het is niet voor niets dat ook in ‘onze’ kunstwereld er meer aandacht en interesse is voor vrouwen, gender, huidskleur en andere minderheidsvraagstukken.

Mijn Remastered werk gaat ‘If …?’ heten. Want, stel dat onze maatschappij er nu uit ziet als in de 18e eeuw, met mensen in vooraanstaande rollen en een andere dan witte huidskleur? 
Overigens: zelf ben ik een witte, vrouwelijke kunstenaar die niet meer piepjong is

Benieuwd naar het proces? Hieronder een voor en na van het kunstwerk.

bottom of page