top of page

Timothy van Oorschot

Als kind was ik altijd creatief. Ik heb beeldende kunst en reclame gestudeerd en ben uiteindelijk gaan werken in de interieurwereld. Op een gegeven moment had ik een sterke behoefte om terug te gaan naar het verleden, toen ik nog aan het creëren was met alleen pen en papier zonder al te veel na te denken. Dit was het moment waarop ik begon te denken "wie ben ik?" en "wat wil ik?". Toen ik 's ochtends elke dag wakker werd terwijl ik naar mezelf in de spiegel keek, bedacht ik me dat ik het gewoon onder ogen moest zien.

 

Ik ben tegen perfectie. Schoonheid gaat niet over perfect of uniek zijn, maar gewoon onvolmaakt zoals die ene misvormde appel of die boom die scheef groeit. Hetzelfde als die onbedoelde regel die karakter geeft. Ik wilde terug naar de tijd dat alles niet perfect hoefde te zijn. De tijd dat ik nog gewoon mezelf kon zijn zonder na te denken zonder faalangst, want daar ligt de kracht die ik zoek. Als jong kind werd ik altijd geïnspireerd door Cobra-kunst en outsiderkunst en dat ben ik misschien nog steeds meer dan ooit tevoren. Omdat ze niet gebonden zijn aan regels of grenzen.

tekst gaat verder onder de kunstwerken

_MG_4344_edited.jpg

Going over in circles

Prijs: €975 incl. btw

Afmetingen: 40 x 45 cm

_MG_4344_edited.jpg

Coming out

Prijs: €975 incl. btw

Afmetingen: 45 x 40 cm

_MG_4342SwopArt 2022 low-res.JPG

Golden Boy

Prijs: €1.650 incl. btw

Afmetingen: 78 x 65 cm

_MG_4345SwopArt 2022 low-res.JPG

Make Us Proud

Prijs: €1.650 incl. btw

Afmetingen: 78 x 65 cm

_MG_4346SwopArt 2022 low-res.JPG

Who were you

and who am I now

Prijs: €1.350 incl. btw

Afmetingen: 45 x 34 cm

vervolg tekst

Ik werk zo snel mogelijk in één beweging. Vaak vanuit één regel omdat dit de imperfectie creëert waarin het onverwachte ligt.

Hoe sneller hoe beter, want dan hoef ik niet te veel na te denken als ik denk dat het mis gaat. De focus ligt momenteel op “wie ben ik?”.

 

Dit uit zich in het herhaaldelijk schilderen van het gezicht op dit moment. Het is alsof je keer op keer denkt "wie ben ik". Bovendien is het gezicht ook het deel van ons dat de meeste emoties uitdrukt, vanuit het lichaam vertelt het veel zonder een woord te zeggen.

Ik werk voornamelijk met zwart-wit omdat dit voor mij aanvoelt als de basis, de eerste regels, en daar wil ik momenteel weer bij zijn: bij de basis.

Je ziet in mijn werk ideeën zoals 3d creaties waarin gezichten worden gemaakt op de ovale vorm van een ei. Het doet denken aan de geboortegedachten of een masker waarachter ik me verschuilde.

Er is ook het werk "Aan welke kant sta je?" dat vraagt waarom we elke keer een kant moeten kiezen en waarom we niet gewoon kunnen zijn wie we zijn.

Het werk is soms een beetje naïef, ja misschien wel, daarom zou ik mijn werk “naive brut” willen noemen. Ik zie mezelf niet als schilder of kunstenaar maar als iemand die van zijn geest af moet en die onder ogen moet zien wie hij werkelijk is.

Benieuwd naar het proces? Hieronder een voor en na van een van de werken.

Origineel Golden Boy_edited.png
_MG_4342SwopArt 2022 low-res.JPG
bottom of page